Co ma cykoria do łuszczycy
Naukowcy sprawdzają, jak suplementacja prebiotykiem pochodzącym z cykorii wpływa na poprawę zdrowia pacjentów z łuszczycą. Pracują nad tym lekarze i specjaliści badający żywność.
– Przypuszczamy, że przywrócenie równowagi mikrobioty jelitowej i prawidłowego funkcjonowania bariery jelitowej u osób z łuszczycą złagodzi objawy stanu zapalnego i nasilenie zmian skórnych obserwowanych w tym przewlekłym zapaleniu skóry – wyjaśniła dr hab. inż. Urszula Krupa-Kozak, prof. Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. W projekcie biorą udział eksperci z Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.
Mikrobiota jelitowa to bogaty i zróżnicowany zespół mikroorganizmów bytujących w przewodzie pokarmowym, które umożliwiają trawienie pokarmów, wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz chronią przed inwazją patogenów chorobotwórczych. Zaburzenie równowagi (dysbioza) może skutkować zwiększeniem przepuszczalności bariery jelitowej i w konsekwencji być przyczyną rozwoju stanu zapalnego.
– Najnowsze badania naukowe wskazują, że wzmożona odpowiedź immunologiczna odpowiedzialna za ogólnoustrojowy stan zapalny obserwowany w łuszczycy może być konsekwencją wspomnianej dysbiozy jelitowej – dodaje profesor.
Naukowcy zajęli się prebiotykiem pochodzącym z cykorii: β-fruktany typu inuliny, który naturalnie występuje m.in. w cebuli, czosnku, bananach czy szparagach.
– Liczne badania naukowe wykazały, że korzystnie zmienia skład i aktywność drobnoustrojów jelitowych oraz łagodzi stan zapalny jelit. Sprawdził się również w przypadku pacjentów z celiakią, czym zajmowałam się w poprzednim projekcie – komentuje prof. Urszula Krupa-Kozak.
Zespół lekarzy i naukowców będzie pracował z grupą ok. 70 pacjentów z łuszczycą, którzy będą przyjmować suplement.
(oprac. jkg/Nauka w Polsce)
Fot. Materiały prasowe