Zdrowie w szypułce

Opublikowano dnia: 10 czerwca, 2025Kategorie: Aktualności, Wyróżnione, Badania, Ciekawostki

Przeprowadzono badania szypułek truskawek pod kątem ich składu chemicznego i właściwości bioaktywnych. Okazuje się, że wyrzucany element owoców może być ważnym źródłem związków bioaktywnych.

Okazuje się, że szypułki truskawek zawierają wiele cennych składników: błonnik, witaminę C, witaminę E, związki polifenolowe (takie jak kwas elagowy, kwas chlorogenowy, rutyna i katechina) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.

Doktorant Szkoły Doktorskiej SGGW Radosław Bogusz podkreśla, że w szypułkach truskawek obecne są również luteina i beta-karoten. Naukowiec z uczelni, która współpracowała przy tym projekcie ze specjalistami z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego z Olsztyna uważa, że szypułki truskawek można dodawać do smoothie, koktajli czy przygotowując pesto. Ususzone wykorzystywać do naparów lub łączyć z innymi ziołami w kuchni.

Więcej o prozdrowotnych zaletach truskawek i równie wartościowych szypułkach w serwisie Nauka w Polsce – naukawpolsce.pl.

(oprac. jkg)